Historiek:  Het kanaal - Draaibrug nr. 7 - Brugdraaier André Segers

Omstreeks 1850 is er een kanaal aangelegd die een grote boog zou maken door Limburg en de Kempen. Het kanaal ontspringt uit de Maas in Lanaken vlak bij Maastricht en draait zo door Noord-Limburg, om zo via de Kempen terug aansluiting te maken met het Albertkanaal in Herentals. Enerzijds konden daardoor vele goederen per boot vervoerd worden, en anderzijds ook vele gebieden bevloeid worden om gewassen te kweken.

Omdat dit kanaal dwars door het oude landschap getrokken werd, werden plots vele dorpen van mekaar afgesneden. Daarom werden er een reeks van draaibruggen aangelegd om de dorpen terug te verbinden. 

In Neerpelt werd DRAAIBRUG 7 aangelegd dewelke Neerpelt centrum via de toenmalige Kanaalstraat (nu Jaak Tassetstraat) terug verbond met het noordelijk gelegen dorp Grote-Heide.

Aangezien deze bruggen manueel werden opengedraaid, woonde er naast iedere brug een BRUGDRAAIER. Deze woonden dan in een klein huisje vlak naast de brug. In Neerpelt was dat André Segers.

In de eerste wereldoorlog hebben de Duitsers de brug opgeblazen om zo een barrière te vormen met het noordelijk Nederland.  Na de oorlog werd er een tijd met een klein manueel veerpond gewerkt. Hierna kwam er toch weer een nieuwe brug 7. 

Omdat het origineel kanaal te smal en te ondiep werd voor de steeds grotere schepen, heeft men omstreeks 1930 besloten om het kanaal te verbreden en te verdiepen. Hierdoor had toenmalig BRUGDRAAIER Segers een probleem…. zijn huisje dat op de oude foto's nog te zien is, moest weg. Hij besloot daarom om een nieuwe grotere woning te bouwen vlakbij in de Kanaalstraat. Dit is de huidige vakantiewoning. Hier heeft hij met zijn vrouw Constancia Peeters en gezin vele jaren gewoond.

Er kwam weer een nieuwe brug die ….jawel….. weer werd opgeblazen in de tweede wereldoorlog.  De brug die na de oorlog gebouwd werd was weer grotere brug waar de boten onderdoor konden varen. Aangezien die grote bruggen een lange ramp nodig hebben, kon dat door de aanwezigheid van huizen niet meer op de oude locatie. Daarom werd er 200 meter uitgeweken naar de plaats waar nu de brug ligt.

André Segers heeft na het brugdraaien zijn brood verdiend met andere activiteiten zoals bijvoorbeeld schoenlappen.  Enkele kleinkinderen van hem, die nu zelf weer grootouders zijn, wonen nog in de omgeving en vertellen met veel enthousiasme over hun ervaringen in en om de woning en kanaal.

In de laatste decennia hebben er voor ons nog enkele eigenaars in de woning gewoond. In 2002 hebben wijzelf de woning gekocht en hebben er tot augustus 2014 gewoond.  We waren zowel verliefd om de woning zelf alsook op de ligging bij zoveel natuur en water, en dan ook nog vlakbij Neerpelt Centrum.  Aangezien we nu zelf een nieuwe woning hebben naast De Brugdraaier, hebben we besloten onze vorige woning volledig in te richten als VAKANTIEWONING en ter beschikking te stellen aan ieder die er wenst te verlijven. 

"Er wordt gezegd" dat de Jaak Tassetstraat (=Kanaalstraat) omwille van de aanwezigheid van vele oude huizen alsook de aanbinding met het kanaal, "de mooiste straat" van Neerpelt is. De straat heeft nog de meeste oude woningen van Neerpelt.…….ervaar het zelf……

Verder heeft het dorp Neerpelt een veel langere geschiedenis. Hier leest U er meer over!